HUR REDIGERAR JAG MINA BILDER??

Jag är absolut inger proffs på att fotografera och är inte utbildad på något vis! Herregud jag behärskar knappt den systemkamera jag köpt haha.. Lite har jag dock lärt mig under det dryga år som jag fotograferat mitt hem. Jag får ibland frågor om hur jag redigerar mina bilder och jag tänkte ge er lite tips. Jag tycker dock det är viktigt att var och en hittar sin personliga lilla prägel på sina bilder!

Men till att börja med råder jag er som vill få fina bilder med bra skärpa att tänka på ljuset i ert hem och ute! Det är viktigt att försöka fånga dagsljuset.  Oftast är mitt på dagen ett bra tips men inte just nu då det i alla fall här börjar skymma redan vid 13.00-14.00. Givetvis spelar kamera, eller egentligen objektivet, också in bla utifrån hur ljuskänslig den är. Vid sämre ljus blir bilderna fort gryniga! Ta måååånga bilder, det gör jag. Nån blir alltid bra!

Efter det kommer vi till redigeringen! Jag tänker att det är viktigt att lägda ner lite tid på att bearbeta sina bilder. Det jag oftast gör är att öka lite på kontrasten och ibland även strukturen. Sen drar jag ner på mättnaden lite, ökar ofta högdagat samt skärpan. Dock är det alltid beroende på utgångsläget på bilden. Ibland behöver man inte redigera nästan någonting och ibland lite mer. Oftast hänger det ihop med ljuskvalitén i bilden!

Det finns många fina appar man kan ladda hem där det bara är att experimentera med bilderna tills man känner sig nöjd!

Visar lite exempel på oredigerade och redigerade bilder!


Lycka till!

Efter redigering

Före redigering

Efter redigering

  • Nära Lillpite

Gillar

Kommentarer