FÄRGKODER

Då det är många som frågar kring väggfärgerna i huset tänkte jag att det är lika bra att jag skriver på bloggen där det blir samlat och lätt att hitta för de som vill!

Gråa nyanser är otroligt svårt och man måste verkligen utgå från husets förutsättningar vad gäller ljusinsläpp, varmt och kallt sken mm. Har man mycket fönster i söderläge kan man räkna med ett varmare sken/ljusinsläpp i hemmet. Har man mycket fönster i norrläge blir det ett kallare sken.

Tips från mig när det kommer till att välja ut färger är att köpa hem provburkar som man försöker måla upp på en lite större yta för att få en bättre känsla för färgen. Jag avråder från att måla sträck på väggen med olika färger bredvid varandra då dessa de påverkar varandra. Provmåla hellre vardera färg på olika väggar för en mer rättvis bild av de olika färgerna. Detta är som sagt bara tips utifrån vad jag kommit fram till kan förenkla processen att komma fram till rätt färg. Försök även ha lite is i magen då ni provar er fram och undersök färgen i olika dagsljus då den verkligen kan variera under dagen beroende på dagsljuset!

Jag gillar de varmgråa nyanserna då de skapar en behaglig och ombonad känsla medan se kalla skapar en liten fräschare och liksom krispigare upplevelse av rummet! Allt är förstås beroende på vad man vill åt.

Men om vi då börjar i Frejas rum, så har jag där valt en varmgrå färg som har NCS s2502-y Y:et står för att färgen innehåller gult vilket är det som gör den varm. Det är även det gula som i vissa ljus kan falla mot grönt. I Frejas rum upplever jag inte att den gör det då jag tänker att det inte är så varmt ljusinsläpp där. Den är lagom mörk tycker jag och passar otroligt bra ihop med andra lite smutsiga, pastelliga färger. Men även till lite mer jordnära, rostiga toner.
Den lilla byrån i Frejas rum är målad s2500-n det är en neutralgrå färg och som namnet säger ska den helt enkelt vara neutralgrå, den ska inte falla varken mot blått, grönt eller så. Dock upplever jag inte riktigt den så. Jag tycker den upplevs ganska kall och lite mer blåaktig! Men ändå superfin!
Som ni säkert ser på bilderna skiljer sig väggfärgen åt och det handlar mycket om vilken tid på dygnet jag fotat då ljuset i rummet varierar.
Pallen i Frejas rum är målad i NCS S 2010 Y90R vilket betyder att det är en ganska varmaktig rosafärg då den innehåller gult! Den känns lite smutsigt rosa och också superfin!

 

Det var allt för denna gång! Fler rum och färgkoder kommer i inlägg framöver!

sov gott

 

 

Gillar

Kommentarer